Sneeuwklassen Zinal Zwitserland van 25 januari tot 3 februari 2017

Het loont de moeite om de naam "SIMABU" in een kleurtje te zetten. Bij voorkeur oranje. Dit vergemakkelijkt het sorteren van de post ter plaatse   e n o r m.

 

Er moeten namelijk dagelijks honderden brieven verdeeld worden onder 11 scholen ... 

Maar vooral ... Hartelijk dank voor het briefje of kaartje dat zoveel plezier doet aan de ontvangers!

26-01-2017: Goed toegekomen!

Om 07.30 uur hebben we voet gezet op Zinalse bodem. De kriekende dag toonde met de glimlach de sneeuw die hier overvloedig gevallen is. De reis is zeer vlot verlopen en er is niemand wagenziek geweest. We waren als eerste in het hotel en dus konden we in alle rust de bagage naar de kamers brengen. Nu drinken de kinderen een kopje chocolademelk of melk en daarna kan de verkenning beginnen. De top van de Besso (een van de merkwaardigste bergtoppen hier) baadt al in de zon. Hieronder ziet u dat een eenvoudige doch sterke plastic zak en wat sneeuw voor oeverloos plezier kunnen zorgen.

27-01-2017

Ontwaken in een parelwitte omgeving is bijzonder. De nachtrust heeft deugd gedaan want slapen op een bus tijdens een reis met tussenstops is nog altijd niet hetzelfde als slapen in een bed. Gisteren sliepen de kinderen dus heel snel in. Vandaag zijn ze fris en monter met z'n allen vertrokken voor een gezonde wandeling naar de lawinekom. Het weer is droog en de zon levert slag tegen enkele wolken. Ze heeft nog tijd tot na de middag om door te breken want dan bindt Burcht de ski's aan. Heel veel groeten van ons allen!

Het eten is zeer lekker en de kok zorgt er met zijn team voor dat er gezonde voeding op het bord komt!

De brieven met als titel "nieuws van het thuisfront" werden gisterenavond uitgehangen en ze werden deze morgen gelezen door de sneeuwklassers. Hartelijk dank allemaal voor deze vooraf bezorgde post!

 

Deze bijdrage vinden we leuk en waarderen we ten zeerste:

28-01-2017

Ook de tweede nacht in Zwitserland bracht rust en verkwikking. De casinoavond is een spelletjesavond waarvoor de kinderen zich uitdossen alsof ze  genodigd zijn op een gala in Genève. Het opzet is eenvoudig, maar het slaat aan bij alle leerlingen. Er wordt ingezet met Zwitserse  nepbiljetten en  wie het lot gunstig gestemd is (iedereen), kan de champagne van dienst (kristalhelder water of een variant ervan met exclusieve gletsjergrenadine van een Zwitsers ambachtelijk  kruidenbedrijfje dat  al generaties lang dit lekkers  bereidt aan de hand van een geheim familierecept) rijkelijk laten vloeien . Een van de galagasten liet zich op weg naar zijn suite ontvallen dat hij een beetje misselijk was van al die drank. "Maar", zo voegde hij eraan toe, "dat zal ik van mijn vader hebben." Grapjes als deze maken de luim van sneeuwklassen compleet. Wie deze gevleugelde uitspraak pleegde, ressorteert onder het  Zwitsers bankgeheim :-) .

Gisteren voor het eerst geskied. Tot tevredenheid van de skimoni's toonden onze kinderen gretigheid en inzet.Iedereen keerde tevreden en al een beetje fier terug naar beneden. De beelden van het skiën volgen later. In afwachting tonen we hiernaast een pauze tijdens de wandeling van gisteren. We beginnen er zachtjes aan gewend te raken, maar toch blijft het verwondering opwekken. Wat is het hier mooi en stil. De jeugd leert hier aan den lijve dat het de moeite loont om spaarzaam om te springen met de natuur.

29-01-2017

Een prettige zondag gewenst vanuit Zinal!  Het skiën blijft in stijgende lijn gaan hoewel zulks doorgaans bergaf verloopt.

Na het skiën gleed een en ander via een kinder-après-ski over een zanguurtje en het avondmaal naar het werken in het sneeuwklasboek en het creamoment. De sfeer is optimaal en dat onderlijnen de beelden waarvan we er al een beetje tonen.

30-01-2017

Een nieuwe week in België en in Zwitserland. De weersvoorspellingen stellen sneeuw in het vooruitzicht en aan de wolken te zien, zou dat wel eens kunnen. Momenteel is het droog  en de temperatuur eerder zacht. Het grote sneeuwklasgezelschap is  in groepjes verdeeld om  fair-play over de scholen heen te laten zegevieren.   

Dit wil zeggen dat de kinderen van Burcht samenwerken in het monitorenspel met leeftijdsgenoten uit Neerpelt, Stalhille, Hekelgem, Merelbeke, Blanden, Elsene, Lebbeke, Liedekerke en Welle. Sociale opvoeding op sneeuwklassen ... Het hoort er allemaal bij!

Elke sneeuwklasperiode staat in het teken van een thema. De rode draad van dit jaar loopt doorheen sprookjes van Zwitserse bodem. Voor het slapengaan wordt er eentje verteld en in de tafeldrieluikjes wordt er verder rond gefantaseerd en nagedacht. Het sprookje van gisteren heette "Hans Kacheltje Oventje". Het heeft verdacht veel weg van ons gekende "Repelsteeltje" en dat bewijst nog maar eens dat sprookjes al veel gereisd hebben doorheen Europa, zelfs toen ze nog niet op papier stonden, en dat ze gelukkig nog steeds springlevend zijn voor jong en oud. Het kader waarin we ons hier in de bergen zalig prijzen mag bovendien sprookjesachtig genoemd worden. Dit maar om aan te geven dat alles hier nog steeds naar wens verloopt. Wij sturen u heel veel groeten en wensen u een prettige start van de school/werkweek!

  

31-01-2017

De headlines van vandaag worden volledig beheerst door de sneeuw. Terwijl de kinderen gisterenavond aan het genieten waren van een spetterend swingpaleis dat door meester Tom ongeëvenaard in goede banen werd geleid, viel de sneeuw met bakken uit de lucht.  Dit heeft ervoor gezorgd dat de kinderen ontwaakten met een volledig wit landschap aan de andere kant van het kamerraam. Vandaag wisselt de dagorde en dat betekent dat onze leerlingen voortaan in de voormiddag skiën. Dit is ondertussen gebeurd en de lekkere soep, rijst en kip van het middagmaal hebben de energievoorraad aangevuld.

Het historische klokje van Zinal hangt voor de zoveelste keer in een uitgesproken wit decor.

Voor de ochtendski zorgt Gina voor de bevoorrading. Omdat er in de voormiddag geskied wordt, lunchen we een half uur later en dus is een extra koekje welkom.

De activiteiten staan vanaf vandaag in het teken van de afronding van de sneeuwklassen. Op de foto ziet u hoe de kinderen hun skimonitoren zullen uitnodigen op de dankavond. Vanavond is er een eucharistieviering in het teken van dankbaarheid om deze fantastische tijd in Zwitserland en ook in het teken van Lichtmis. Na de viering wordt het licht ook letterlijk uitgedragen in de traditionele fakkeltocht.

01-02-2017

Vandaag staat de zon hoog boven Zinal. Iedereen mag nog eens genieten van de helderblauwe lucht die  figureert in het rijke troevenpakket van Zwitserland. Zodadelijk vertrekken we naar Grimenz, het Bokrijk in de bergen.

De beelden hiernaast zijn slechts enkele trailertjes van de fakkeltocht en de sneeuwpret die gisteren werden beleefd. Voor de intensiteit van de stilte en de indrukken tijdens zo een  fakkeltocht zijn geen woorden omvangrijk en mooi genoeg.

 Voor de  beelden in HD is het wachten tot we thuis zijn  omdat high definition eerder moeilijk opgeladen kan worden.  

02-02-2017

De laatste skibelevenis is volop aan de gang. Inpakken en afscheid nemen van Zinal zijn de twee volgende stappen alvorens we op de bus stappen richting Burcht. Gisteren kwamen we ogen te kort  in Grimenz en leerden we hoe de mensen zich gaandeweg organiseerden in een omgeving die 's winters zo goed als volledig geïsoleerd was wegens de hoge ligging. We hebben er de houtbewerkingskunst, de overheerlijke kazen en allerlei andere nevenproducten van Zwitserse makelij aan te danken. Met veel geduld en in harmonie met de natuur ontstond een merkwaardige manier van leven.  

Gisterenavond werd met een feestmaal en een meterslange taart het slot van de sneeuwklassen gevierd. Het hotelpersoneel werd in de bloemetjes gezet en tijdens de dankavond gaven de elf scholen nog eens het beste van zichzelf op het podium. 

Om 19.45 uur stappen we op de bus om de terugreis aan te vatten. Volgens de planning zijn wij in Burcht om 08.00 uur ('s morgens dus!) , maar dit kan vroeger zijn. Vanaf 07.30 uur mag u ons verwachten.

De verkeersdrukte kan er echter voor zorgen dat het later zal zijn. Dit zullen wij u laten weten via een sms. Mogen wij vragen dat u mekaar op de hoogte houdt. Wij doen wat wij kunnen om u te informeren.

Meester Werner zal aanwezig zijn om de nodige informatie te verstrekken.